Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najpopularniejszy typ gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, sycące i ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej jemy pasty. Bardziej wrażliwi kosztują równie pyszne dania obiadowe takie jak canelloni, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską warto przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele składników naprawdę pochodzi z Włoch, czy w karcie można znaleźć też mniej typowe włoskie potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków oraz jedzenie z różnych miejsc kraju. W najlepszej restauracji znajdziemy prawdziwy klimat Włoch.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Dobre wina z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Posiłek we włoskim stylu koniecznie powinien zawierać też wino. Kieliszek białego wina to we Włoszech norma. włoski kucharz Najbardziej popularne wina włoskie to toskańskie bolgheri, kalabryjskie ciro oraz cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi mieć nie mały wachlarz win.
Klasyczna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film